27 Mayıs 2009 Çarşamba

AKINTININ TERSİNE YÜZMEK

Murat Fehmi PINAR
27 Mayıs 2009
Bolu
İnsan ne bir çöp parçası ne de rüzgârda savrulan bir yapraktır, ama iradesini aşan güçler karşısında o da savrulabilir. Savrulmamak, sürüklenmemek değildir insanı çöp parçası olmaktan ayıran. Savrulurken, sürüklenirken bile direnmektir. Sonunda zafer umulmasa bile savaşmaktır.
.
Evren tüm gücüyle yüklendiğinde, önüne katıp sürüklediğinde bile kolundaki bacağındaki güç yettiğince akıntının tersine yüzmek, doğru bildiğini yapmaktır insanı insan yapan.
.
Irmak devinim içindedir, ama devinimi iradesinden kaynaklanmaz. Devinimi doğa kanunlarının tesiri altındadır.

İradesi olmasa da devinimi o denli güçlüdür ki iradesi olan varlıkları bile önüne katıp sürükleyebilir. Bu gücün önünde ancak daha güçlü varlıklar sürüklenmeden durabilir.

Toplum da ırmak gibi irade sahibi değildir. Devinimi sosyal kanunların tesiri altındadır. Devinir hem de irade sahibi canlıları tahakküm altına alıp yönlendirecek derecede güçlü şekilde ama bu devinim de topluma atfedilebilecek bir iradenin eseri değildir.

Irmağın da toplumun da devinimi başka bir iradenin tesiri altında yönlendirilebilir. Irmak önüne set çekip baraj yapabilir insan iradesi veyahut yatağını değiştirebilir. Toplumlarda toplumun içinden çıkan bir kişi ya da gurubun iradesinin hükmü altına alınabilir.

Toplumsal bir canlı olarak var olan insanın toplumun baskısı altında ezilmemesi, devinimini kendi iradesine dayandırması, iradesinin ve deviniminin toplumun yönlendirme gücünden kuvvetli olmasına bağlıdır.

Oysa toplum karşısında insanın kudreti, dünya karşısında bir taş parçasının kudreti kadardır çoklukla.

Irmağın akıntısına kapılıp sürüklenen bir çöp parçası, rüzgârın önde savrulan bir yaprak için seçenek yoktur. Varoluşları içinde bulundukları durumu haklı kılar.

İnsan ne bir çöp parçası ne de rüzgârda savrulan bir yapraktır, ama iradesini aşan güçler karşısında o da savrulabilir.

Savrulmamak, sürüklenmemek değildir insanı çöp parçası olmaktan ayıran. Savrulurken, sürüklenirken bile direnmektir. Sonunda zafer umulmasa bile savaşmaktır.

Eğilmiş sayılmaz kendi iradesiyle eğilmedikçe bir baş, yenilmiş sayılmaz yenildim demedikçe bir insan.

Evren tüm gücüyle yüklendiğinde, önüne katıp sürüklediğinde bile kolundaki bacağındaki güç yettiğince akıntının tersine yüzmek, doğru bildiğini yapmaktır insanı insan yapan.


Hiç yorum yok: